Trgovanje z ogroženimi vrstami

Morda vam bo všeč tudi...

komentarjev 8

  1. Alja Pohajač pravi:

    Nenadzorovana mednarodna trgovina z živalskimi in rastlinskimi vrstami lahko negativno vpliva na preživetje teh vrst v naravi. Za vzpostavitev nadzora nad mednarodno trgovino z ogroženimi živalskimi in rastlinskimi vrstami je bil zato sprejet mednarodni sporazum imenovan Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami oziroma konvencija CITES.
    Konvencija CITES je pričela veljati leta 1975. S konvencijo, h kateri je pristopilo že 175 držav, se zagotavljajo različni režimi varstva za več kot 30.000 vrst živali in rastlin, ne glede na to, ali gre za žive osebke, njihove dele ali izdelke iz njih. V EU se konvencija CITES izvaja skupaj z uredbami EU o trgovini s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (osnovna uredba, izvedbena uredba, uredba o dovoljenjih, uredba o začasni ustavitvi vnosa). Čeprav se uredbe EU o trgovini s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami neposredno uporabljajo v vseh državah članicah EU, mora potrebne izvršilne določbe dopolnjevati nacionalna zakonodaja, države članice pa morajo zagotoviti, da se kršitve predpisov tudi ustrezno kaznujejo.
    Nezakonita trgovina s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami je transnacionalna oblika kriminalitete, zato je za preprečevanje tega pojava ključno še bolj okrepljeno sodelovanje med državami, mednarodnimi organizacijami, podjetji in posamezniki.

  2. Sara Žafran in Zala Hostnik pravi:

    Projekt CITES skrbi za zaščito živali, da jih ne bi več preprodajali. Ne zdi se nama prav, da se to dogaja in da ubijamo živali. Meniva, da je takšno dejanje kruto in nesprejemljivo, zato podpirava projekt CITES, ki pomaga zaščitenim živalim, ki so ogrožene.
    Dne 15.12.2016, je na našo šolo prišel študent veterine, Uroš Mansutti. Predstavil nam je projekt CITES in zasežene dele živali. Pokazal nam je rog od nosoroga, okel od slona, tigrovo kožo, medvedovo kožo in še veliko drugega. Zelo sva uživali v njegovi predstavitvi, čeprav naju je pri nekaterih zadevah pretreslo, kaj ljudje delajo z živalmi.

  3. Anja Skale pravi:

    Včeraj je na OŠ Slivnica prišel študent veterine Uroš Mansutti, ji je kot učenec obiskoval našo šolo. Povedal nam je veliko o ogroženih živalih in rastlinah. Naučila sem se res veliko in spoznala, da ljudje ubijajo živali samo za denar, kar ni lepo. Zdaj me še bolj zanimajo ogrožene živali in rastline. Prinesel je tudi nekaj izdelkov, ki so bile zasežene na mejah. Za te izdelke so umrle številne živali. Pri tej uri sem spoznala, da so ljudje pohlepni in čisto brez srca.

  4. Tomi Tanšek pravi:

    Bilo mi je zelo zanimivo, ker imam zelo rad živali.Nekateri delajo GROZNE stvari z živalmi. Živalim ne bi smeli jemati oklov in drugih stvari in jih prodajati. Uroš Mansutti nam je povedal veliko o ogroženih živalih.

  5. Jerneja Gajšek pravi:

    Pri predavanju sem se veliko naučila. Vem, zakaj je toliko ogroženih živalskih vrst in katere vrste živali so najbolj ogrožene. Ta ura mi bo za vedno ostala v spominu. Nisem si mislila, da s preprodajo živali zaslužiš toliko denarja. Organizacija CITES preprečuje preprodajo živali. Pri preprodajalcih živali umirajo zaradi dobička. Upam, da bo organizacija CITES zmanjšala izumiranje živali, k temu bo moralo pripomoči veliko ljudi.

  6. Mojca Drobne pravi:

    Naučila sem se, da ogrožene živali večkrat pristanejo v kovčkih, nahrbtnikih in izgubijo življenje.Preprečimo lahko tako ,da jih le opazujemo in jim ne odvzemamo njihovih življenj in da jih ne bi prodajali za velike kupe premoženj, ker živali zelo trpijo.

  7. Mateja Krošl pravi:

    Naučila sem se veliko več, kot sem kadar koli vedela o ogroženih živalih. Živali je lepše videti v naravnem okolju, kot pa v kletkah in grozno je, da ubijajo živali za torbice, plašče … Zaradi tega lahko povsem izginejo.
    Mateja Krošl

  8. Iva Čede pravi:

    Sprašujem se zakaj so nekateri ljudje tako nesramni, kaj vse naredijo, da bi le pretihotapili živali v drugo državo samo zato, da dobijo denar. Kdo si žel imeti torbico iz krokodilje kože in pas iz slonje kože? Jaz si tega ne želim. Živali morajo umreti samo zato, da smo mi lahko srečni. Tega si večina ljudi ne želi.
    Iva

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja