Učni čebelnjak OŠ Slivnica pri Celju

Pred dvema letoma smo na OŠ Slivnica pri Celju slovesno prevzeli nov učni čebelnjak.

Zasluga gre Čebelarskemu društvu Slivnica pri Celju, ki na ta način učencem omogoča spoznavanje čebelarjenja kar na šolskem vrtu.

Šola v Gorici pri Slivnici je imela prvi čebelnjak že kmalu po njeni izgraditvi.  Narejen je bil leta 1975  s prostovoljnim delom čebelarjev. Zaradi gradnje prizidka k šoli je bil 1986  čebelnjak prestavljen k sv. Urbanu in ker v naslednjih letih v šoli ni bilo podmladka, je čebelarsko društvo čebelnjak oddalo.

Zadnjih nekaj let pa na našo šolo prihaja čebelar, gospod Andrej Jernej, in učence s svojim mentorskim delom pri čebelarskem krožku navdušuje za čebelarstvo.

 

Vsako leto jih popelje tudi na državno tekmovanje. Z njegovo pomočjo tam vedno dosegajo lepe rezultate. Učenci pa svoje pridobljeno znanje s pridom uporabljajo tudi doma, v svojih domačih čebelnjakih.

 Čebelarsko društvo Slivnica skupaj z mladimi čebelarji lepo skrbi za nov čebelnjak. Z zadnjo delovno akcijo, v letošnjem septembru, pa so poskrbeli za novo in prijetnejšo okolico učnega čebelnjaka, ki je postala tako prava naravoslovna učilnica.

 

Poleg domovanj kranjskih čebel so v sadovnjaku pritrjene še gnezdilnice za ptice in netopirnice.

 

V vrtu pa ne manjka niti ekološki vrt s starimi sortami zelenjave, za čebelice pa v pozno poletnem času tam cvetijo sončnice in ajda. Za ptice in rastline skrbijo učenci s svojimi učiteljicami.

Še posebej pa smo hvaležni in veseli velike mize s klopcami, zaradi katere bo naše opazovanje narave in delo v tem zunanjem učnem prostoru gotovo še bolj prijetno in vzpodbudno za nove načrte.

 

Učenci sodelujejo tudi v poslikavi panjskih končnic,

cela šola pa v nacionalnem projektu Zdrav slovenski zajtrk.

Naj medi!

Čebelarjenje na Slivniškem

Najstarejši pisni viri o čebelarjenju v našem kraju segajo v leto 1901. V Slovenskem čebelarju nadučitelj Tomaž Kurbus opisuje čebelarjenje na Slivnici.

V šolski kroniki nismo našli zapisov, da bi imeli šolski čebelnjak.

Iz pogovorov s čebelarji

15. novembra 2013 smo na šolo povabili lokalne čebelarje. Povabilu so se odzvali: Jager, Peter Močnik in Ignac Mastnak.

Povedali so nam vsak svojo zgodbo o začetkih čebelarjenja, o sodelovanju s šolo in o prednostih in težavah čebelarjenja včasih in danes. Z zanimanjem smo jim prisluhnili.

Občina Šentjur Čebelam najbolj prijazna občina v letu 2013.

Vas zanima zakaj? Preberite prijavo na razpis.

Morda vam bo všeč tudi...

komentarja 2

  1. Renata Mastnak pravi:

    Pozdravljeni g. Matevž in dobrodošli na naši strani 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja