O svetlobnem onesnaženju

Moje razmišljanje po prebranem.

Spoštovani gospodje svetniki!

Me veseli, da ste se dotaknili tudi problema svetlobnega onesnaženja naše občine. Pa da Vas malo »razsvetlim« … Nimate se Vi kaj norčevati iz spisov petošolcev. Sem prepričana, da bi Vas, cenjena gospoda, lahko osnovnošolci naučili marsičesa. Včeraj, na primer, so nam mladi turistični krožkarji v Celju na turistični tržnici, na natečaju »Turizmu pomaga lastna glava«, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije, predstavili  13 novih, do potankosti  izdelanih idej, možnosti razvoja turizma v naših krajih. Učenci in mentorji so v šoli preživeli mnogo popoldnevov  in svoj prosti čas namenili ustvarjalnemu delu. Razmišljali so, kako v svoji lokalni skupnosti razviti turizem. Želijo »pameten« razvoj naših krajev. Imajo ideje. In kar je najpomembnejše, niso ostali samo pri »predlogih«.

V svojem PROSTEM ČASU že mnogo let  izdelujejo ODLIČNE dodelane REŠITVE!!

Niso osnovnošolski učenci zaposleni  v raznih agencijah, zavodih, občinskih pisarnah …  in plačani za vsak premik kam ali pa odgovorni za investicije v razvoj domačega kraja …  pa so se včeraj celo popoldne trudili predstavljati svoj kraj in možnosti razvoja, medtem ko tam nisem opazila nikogar od Vas, ki usmerjate in porabljate denar namenjen razvoju občine.

Poskrbela sem, da ste bili lani prav vsi občinski svetniki obveščeni o našem raziskovanju svetlobnega onesnaženja pri nas. Povabili smo Vas, da v nalogi sodelujete. In ni  Vas veliko, ki si želite, da na tem mestu napišem Vaš odziv, kajne? Da o Vašem odgovoru na našo pripravljenost predstaviti raziskovalno delo tudi Vam, niti ne govorim.

No, da Vas seznanim, med tem, ko se Vam, naše delo zdi nevredno predstavitve občinskim svetnikom, ki odločate o širjenju neprimerne in škodljive (tudi človeku!) razsvetljave po naši občini, so nas pa k predstavitvi povabili na »največji astronomski dogodek v Sloveniji«, kjer bom jutri predstavila naše raziskovalno delo in zaključke.  Zaključila pa bom seveda s predstavitvijo Vašega  odnosa do samega problema.

Razumem. Na sejah berete in poslušate poročila spisana kot petošolske spise. Pa res ne gre, da bi Vam, cenjeni občinski svetniki, zdaj o Vaših škodljivih odločitvah še razlagali osnovnošolci  in to s strokovnimi  argumenti .

Želimo okolju varno in varčno javno razsvetljavo. Gori naj samo tam in takrat, kjer in ko je res nujno potrebna. Ne potrebujemo ob vsaki obnovi avtobusne postaje ali pa par metrov ceste, nove nepotrebne in človeku ter okolju škodljive nekaj desetmetrov nove razsvetljave. Naredite nam rajši kakšen meter kolesarske steze ali pa za varnost otrok, prepotrebnega pločnika in primernega cestnega prehoda!

Zakaj pa ne postanemo občanom prijazna občina? Zakaj zapravite toliko denarja za človeku škodljive posege v okolje? Zakaj se bojite znanja in idej mladih?

In Vi se upate norčevati iz spisov petošolcev? Ne vem, česa so Vas naučili v osnovni šoli.

V te mlade in njihovo znanje pa jaz verjamem.  Če bodo le dobili priložnost in bo še čas, kaj spremeniti na boljše, tudi pri nas.

Renata Mastnak

Morda vam bo všeč tudi...

komentarja 2

 1. Jure Godler pravi:

  Zelo lep sestavek, ki ima veliko resnice. Ker me tema o svetlobnem onesnaževanju zanima bi želel, da se kdaj pogovoriva o tej temi predstavimo to raziskovalno delo tudi javnosti.
  LP
  Jure

 2. Renata Mastnak pravi:

  Z veseljem, Jure. Naše delo je sicer že skoraj leto dni javnosti lepo predstavljeno na blogu.
  Imeli smo dve predstavitvi v Kozjanskem parku in to, v prispevku omenjeno, v soboto na Messierjevem maratonu
  Na občini so našo ponudbo, da jim predstavimo naše raziskovalno delo zavrnili. Ker pa razumem ljudi in njihovo stisko s časom, smo pa naše delo jedrnato predstavili v predstavitvenem filmu.
  Vzame samo dobrih 11 minutk in pove vse. V soboto je bil zelo lepo sprejet in nagrajen z dolgim aplavzom 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja