Netopirji

Netopirji so edini sesalci z letalno mreno, ki jim omogoča pravo letenje. Drugi sesalci so zmožni največ jadrati. Krila netopirjev so iz kožne mrene, ki se razpenja med dolgimi, tankimi prstki, telesom in zadnjima nogama. Razpon kril  sega od 15 cm do prek 1,5 m.

Večina vrst se pri nočnem lovu zanaša na eholokacijo, oziroma ultrazvočne signale. Ti se odbijajo od predmetov v okolici in nato netopirji slišijo svoje odmeve. Tako vedo kje na njihovi poti je ovira.

Ko visijo, se ne utrudijo, to pa jim omogoča posebna tetiva ob mišicah v goleni, po kateri teža telesa sama potegne krempelj v špranjo.

blog

Prevorska netopirja (foto: Manja)

Njihovi iztrebki, imenovani tudi gvano, vsebujejo veliko dušika in fosforja, zato so odlično gnojilo. Netopirjevi iztrebki preprečujejo razvoj glist in zatirajo razvoj gliv ali plesni.

Večinoma so nočna bitja. Večina se jih hrani z žuželkami, npr. veščami, nekateri znajo loviti celo ribe, žabe, ptice, kuščarje in manjše sesalce. Netopirji izven Evrope pa se prehranjujejo tudi s sadjem, cvetnim prahom in nektarjem.

Živijo v jamah, krošnjah, balkonih, podstrešjih itd.

Obdobje parjenja se začne ob koncu poletja, ko samice zapustijo porodniške kolonije. To obdobje je najbolj aktivno jeseni, nato se začne obdobje prezimovanja do spomladi. Spomladi se samice združujejo v porodniške kolonije. Nastanijo se ne toplih mestih, na primer podstrešjih. Samica je breja od meseca do dveh in skoti le po enega mladiča naenkrat. Ta se skoti med junijem in julijem, zanj pa mama skrbi, dokler ni sposoben samostojnega življenja (avgusta ali septembra).

blog2

Netopirjem se v času zimske otrplosti telesna temperatura spusti na 10˚C. Upade jim tudi število srčnih utripov iz 88 na le 25 do 45 udarcev na minuto, vdihnejo pa le vsakih 6 do 9 minut.

Netopirji so po številu vrst največji red sesalcev na slovenskem ozemlju. Tu živi po do zdaj zbranih podatkih 30 vrst, ki jih uvrščamo v dve družini: podkovnjaki in gladkonosi netopirji.

VIR: http://sl.wikipedia.org/wiki/Netopirji

Za tiste, ki raje gledate in poslušate kot pa berete 🙂

Manja

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja