Je tradicionalni slovenski zajtrk priporočljiv tudi na planinskih potepanjih?

V petek, 21. novembra 2014, smo se planinci po tradicionalnem zajtrku pogovarjali o prehrani v gorah. S pomočjo Planinske šole smo se seznanili s priporočili planincem, kako se pravilno prehranjevati na planinskih pohodih, zraven pa razmišljali, kako v zdravo prehrano tudi na poti vključiti lokalno pridelane pridelke.

Pa pojdimo tokrat na kuharsko-planinski potep.

Najprej smo v nahrbtniku iskali železno rezervo 🙂

01-DSCF8955

in kaj  vse smo našli … :))02-DSCF8956

Potem smo se pogovorili o v nahrbtniku najdenih živilih: so priporočljiva, zdrava, primerna, zakaj ja/ne, kaj bi bilo dobro/bolje, na kaj moramo še posebej paziti … in česa nam zagotovo ni potrebno vzeti s seboj na pot.

03-DSCF8961

Ker pa nam čas tokrat ni dopuščal potepanja, smo pa kar v učilnici opravili vsaj najlepši del vsakega pohoda … malico 😉

Po svojem receptu smo izdelali energijske ploščice.

Pripravili smo si:

04-DSCF8972

sesekljali večje koščke,05-DSCF8976 06-DSCF8978 07-DSCF897910-DSCF898511-DSCF8986

segreli smo

09-DSCF8982maslo, med, rjavi sladkor  in temno čokolado.08-DSCF8981

Primešali še kosmiče, kokosovo moko, sezam, laneno in sončnično seme, cimet …

12-DSCF8987

prelili s staljenimi sestavinami in13-DSCF8992

dobro premešali.14-DSCF8994 Zdaj bi morali maso na pladnju oblikovati v pravokotnik in ga po najmanj dveh urah hlajenja(dveh urah!!! ?!? :() razrezati na ploščice.

Ja … kdo bo pa čakal vsaj dve uri (??) … pa smo si pomagali kar z modelčki in upali, da bodo ploščice tako prej uporabne :))15-DSCF8995 16-DSCF8996

No … res potrebujejo (verjetno ;)) vsaj dve uri hlajenja, ampak … za pojest so bile pa tudi že veeeeliiikoo prej 🙂

in

… bile so … njami … več kot odlične :))

Se nam je zdelo že vmes, da čokolade bi pa lahko bilo zagotovo še vsaj enkrat več … bomo drugič recept malo “popravili“.

Za ta bolj resen del učenja pa izračunali še moč, ki nam jo da takšna ploščica, oziroma, do katere izmed klopc pridemo z enim takšnim prigrizkom peš ali pa s kolesom.

1-DSCF8904

Priporočamo uporabo domačih krhljev, suhega sadja, medu, takšnih in drugačnih jedrc. Šlo bi tudi brez dodanega rjavega sladkorja. Skratka …

zagotovo jih bomo pripravili še večkrat in absolutno jih je treba preizkusiti še tudi na terenu. Počakamo na kakšen lep sončen dan pa jo mahnemo spet kam na potep. Čaka nas še resno delo … preizkus nove malice … do takrat pa zbiramo predloge za originalno ime teh naših “ne-kar-enih-pač-pa-več-kot-odličnih-energijskih-ploščic” :))

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.