Pregled naših dejavnosti v letu 2014

Poročilo odseka za varstvo gorske narave PD Slivnica pri Celju za leto 2014,

občni zbor PD Slivnica pri Celju, 30. 1. 2015

01-Diapozitiv1V preteklem letu smo v sodelovanju z drugimi organizacijami izvedli kar nekaj naravovarstvenih dejavnosti, ki jih bomo počasi lahko poimenovali »tradicionalne«.

V začetku leta smo sodelovali v dveh projektih Društva za opazovanje ptic Slovenije, v januarju v Zimskem štetju vodnih ptic  (IWC) in februarja v projektu Ptice okoli našega doma.

02-Diapozitiv2 03-Diapozitiv3

V aprilu smo sodelovali pri čiščenju našega okolja.

04-Diapozitiv405-Diapozitiv5Začeli pa smo tudi z raziskovanjem kukavičevk (travniških orhidej) v našem okolju.

06-Diapozitiv6V maju smo v Tednu gozdov skupaj z gozdarjem Zavoda za gozdove Šentjur raziskovali gozd.

07-Diapozitiv7Na Klemenči jami smo spoznavali gorski svet.

10-Diapozitiv10 09-Diapozitiv911-Diapozitiv11

V juniju smo v sodelovanju s Kozjanskim parkom raziskovali kamnine in iskali fosile.

12-Diapozitiv1213-Diapozitiv13

Visoke temperature pa so nas pritegnile k raziskovanju voda: Ločice, Voglajne in Slivniškega jezera. Pri tem delu nam že vrsto let pomaga Ribiška družina Voglajna.

14-Diapozitiv14 15-Diapozitiv15 16-Diapozitiv16 17-Diapozitiv17 18-Diapozitiv18

Poleti je bil čas za opazovanje divjadi. Z žusemskimi gamsi smo se spoznali s pomočjo lovske družine Loka pri Žusmu.19-Diapozitiv19

Septembra smo spoznavali gobe na poti S klopce na klopco in v sodelovanju z gobarskim društvom Kozje smo pripravili gobarsko razstavo.

20-Diapozitiv2021-Diapozitiv21Preverili smo kje vse pri nas raste še zadnja cvetoča kukavičevka zavita škrbica. Bili smo presenečeni in navdušeni nad pestrostjo in številčnostjo te v celoti zavarovane družine travniških orhidej v našem okolju, kar potrjuje dobro ohranjenost naravnega okolja.

22-Diapozitiv22Podali smo se po Grajski učni poti, ki dobremu opazovalcu ponuja mnoga zanimiva srečanja in odkritja.23-Diapozitiv23 24-Diapozitiv24 25-Diapozitiv25 26-Diapozitiv26

27-Diapozitiv27 28-Diapozitiv28 29-Diapozitiv29Še enkrat smo se podali k Slivniškemu jezeru, pobrali nekaj smeti za brezbrižnimi obiskovalci in ponovno obesili opozorilne plakate, ki nagovarjajo k spoštljivemu odnosu do narave.

30-Diapozitiv30 31-Diapozitiv31 32-Diapozitiv32 33-Diapozitiv33

Žal je nepotrebnih in neprimernih posegov v okolje še vedno preveliko. Naj se vam nikoli ne zdijo nekaj tako samo po sebi umevnega in normalnega, da bi jih sprejeli tudi vi. Škodljivo in nespoštljivo delovanje človeka ne potrebuje nikakršnega dopuščanja in vsesplošnega sprejemanja. Kljub ponavljanju potrebuje ozaveščanje in glasno nestrinjanje. To je edina pot k spremembam, k boljši prihodnosti za vse.

35-Diapozitiv35 36-Diapozitiv36

V bralnem tednu v decembru smo brali o skrivnostnem svetu pomladnih cvetlic. Priporočam v branje  vsem ljubiteljem rožic.

37-Diapozitiv37

Letos pa smo kar precej časa namenili tudi spoznavanju poglavja Gorski svet iz Planinske šole, predvsem kot pripravo na tekmovanje Mladina in gore.

Naše spoznavanje narave in skrb za lokalno okolje smo želeli predstaviti tudi drugim in tako smo naše ozaveščanje glede škodljivega in nepotrebnega svetlobnega onesnaževanja v sodelovanju z društvom Temno nebo Slovenije predstavili na največjem slovenskem srečanju astronomov v Trnovem pri Novi Gorici.

38-Diapozitiv38 39-Diapozitiv39

Naše dvodnevno pohodniško kolesarsko potepanje po kozjanskih gričkih smo predstavili v kratkem filmu,

40-Diapozitiv40 41-Diapozitiv41na turistični tržnici v Celju

42-Diapozitiv42 43-Diapozitiv43

in dvakrat v Kozjanskem parku. Prvič v mednarodnem projektu Biosferno območje Kozjansko in Obsotelje in drugič na Kozjanskem jabolku.

44-Diapozitiv44

Naše raziskovanje in ozaveščanje o pomembnosti varovanja voda pa je bilo predstavljeno na letnem zboru Ribiške zveze Slovenija, na njihovi spletni strani in kot članek v septembrski reviji Ribič.

45-Diapozitiv45 46-Diapozitiv46Moram pohvaliti mlade  in tudi vse tiste, ki jih naravovarstvo zanima za njihovo sodelovanje pri vseh dejavnostih, ki jih izvajamo.

Iskrena hvala tudi vsem posameznikom, društvom, družinam, zvezam, zavodom za vso pomoč in prijazno sodelovanje.

Več o naših naravovarstvenih dejavnostih si lahko preberete na blogu Slivniški Naravoslovci.47-Diapozitiv47

Upam, da boste skupaj z mano vztrajali v prizadevanjih za ohranitev zdravega okolja.

Naj postane temeljit razmislek pred vsakim našim posegom v naravno okolje o tem, kakšne bodo posledice naših dejanj, ustaljen način našega delovanja.  Premislimo, ali obstaja kakšna boljša pot, primernejši način.

Povrnimo spoštovanje do vsakega in vsega.

48-Diapozitiv48varuhinja gorske narave: Renata Mastnak


Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja