Tradicionalni slovenski zajtrk

Vsak tretji petek v novembru imamo v Sloveniji »Dan slovenske hrane», ki ga začnemo s »Tradicionalnim slovenskim zajtrkom«. Sestavljen je iz kruha, masla, meda, mleka in jabolka pridelano v našem, lokalnem okolju.

Pobudo za vseslovensko akcijo je pred leti dala Čebelarska zveza Slovenije, ki je pred osmimi leti uvedla medeni zajtrk. Letos pa so na njihovo pobudo, da naj postane »Medeni zajtrk« praksa tudi drugje po svetu, uživali slovenski zajtrk tudi v številnih drugih državah.

»Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbodomačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju.

Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k  pravilni in zdravi prehrani. Ozaveščamo o pomenu živilsko-predelovalne industrije.  Posebno pozornost pa namenjamo pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.«

(VIR: http://tradicionalni-zajtrk.si/)

3-DSCF1614In tako smo na naši šoli v petek 20. novembra 2015, tako kot že nekaj let, imeli vsi oddelki naravoslovni dan. Začeli  smo ga s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, potem pa smo se posvetili različnim temam, ki ozaveščajo pomen uživanja lokalno pridelane hrane.

1-DSCF1618

Mi pa smo se posvetili življenju čebel in čebelarjenju.2-DSCF1621 1-DSCF1620O našem “Tradicionalnem slovenskem zajtrku” smo obvestili tudi vrstnike v mednarodnem projektu “To BEE or not to BEE” in tako širimo slovensko idejo zajtrka v Reunion, Belgijo, Španijo in na Poljsko 🙂

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja