Naše delo v letu 2015

Kratek pregled naših “dotikanj” narave v preteklem letu (projekcija)

in dolgo poročilo, (ki bo v naslednjih dneh zagotovo še večkrat dopolnjeno :))

Poročilo odseka za varstvo gorske narave PD Slivnica pri Celju za leto 2015,

občni zbor PD Slivnica pri Celju, 29. 1. 2016

Diapozitiv1

V preteklem letu smo v zvezi z varstvom narave izvedli številne različne dejavnosti.

Diapozitiv2

Sodelovali smo v dveh projektih Društva za opazovanje ptic Slovenije, v januarju v Zimskem štetju vodnih ptic  (IWC)

Diapozitiv3

Diapozitiv4

in v projektu Ptice okoli nas.

Diapozitiv5

Nadaljevali smo z raziskovanjem in popisovanjem kukavičevk (travniških orhidej) v našem okolju.

Diapozitiv6

Ob svetovnem dnevu voda, 22. marec, smo se z učenci lotili raziskovanja našega odnosa do voda.

Diapozitiv7

Naša razmišljanja smo javno predstavili na blogu Slivniški naravoslovci, kjer smo pod naslovom: «Ko te pokliče voda,« zbrali skoraj 100 prispevkov o vodi v obliki fotografij, razmišljanj, pesmi, basni, pravljic, risb, grafičnih prikazov, … kar nekaj so jih učenci prevedli tudi v angleški jezik.

 

V maju smo v Tednu gozdov skupaj z gozdarjem Zavoda za gozdove Šentjur raziskovali gozd.Diapozitiv8

Obiskali smo Kozjanski park, si ogledali zbirko mineralov in kamnin in se pod vodstvom geologinje  podali na geološko učno pot v Olimje. Tam smo raziskovali kamnine in iskali fosile. Pod vodstvom mentorice ga. Marjane Kladnik so tako učenci dokončali raziskovalno nalogo o kamninah na našem področju in jo s pomočjo odličnega predstavitvenega filma, ki so ga sami naredili, predstavili v Kozjanskem parku v sklopu Mreže šol Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje.

Diapozitiv9

V maju so nas obiskali mladi iz Nemčije (Neu Anspach), Francije (Saint Florent sur Chers) in Šentjurja. Popeljali smo jih po poti S klopce na klopco do Slivniškega jezera. Z učenci smo pripravili predstavitve našega kraja v angleškem jeziku in poudarili pestrost živega sveta – biodiverziteto našega kraja.

Diapozitiv10

Posebno želim v preteklem letu izpostaviti delo mlade naravoslovke devetošolke, članice našega PD in tekmovalke v tekmovanju Mladina in gore, Kaje Tovornik. V juniju je na planinskem izletu samostojno in več kot odlično ostalim udeležencem pohoda predstavila travniške orhideje in druge rože travnikov Paškega Kozjaka.

Diapozitiv11

V juniju smo v sodelovanju z RDV okoli Slivniškega jezera ponovno obesili opozorilne plakate, ki nagovarjajo obiskovalce k spoštljivemu odnosu do narave. Izdelali so jih učenci OŠ Slivnica pri Celju.

Diapozitiv12

V juliju sem z Ribiško družino Voglajna in s Centrom za kartografijo favne in flore sodelovala pri popisu vodnih rakov v naših vodah in pregledu posegov v vode na našem območju.

Diapozitiv13

V avgustu smo začeli s temeljitejšim spremljanjem biodiverzitete na poti S klopce na klopco.

Diapozitiv14

1-DSCF1414 1-DSCF1422 1-DSCF1426

V jeseni smo z učenci začeli spoznavati in izdelovati naravno kozmetiko in čistila. Z uporabo naravnih izdelkov varujemo svoje zdravje in naravo.

Diapozitiv15

Septembra smo začeli z mednarodnim eTwinning projektom »To Bee or not to Bee«. V njem skupaj z vrstniki iz Belgije, Španije, Poljske in Reuniona raziskujemo in predstavljamo pomen čebel in drugih opraševalcev za biodiverziteto okolja.

Diapozitiv16

Širimo in podpiramo tudi pobude Čebelarske zveze Slovenija o novembrskem Evropskem medenem zajtrku in Svetovnem dnevu čebel, 20. maja.

Diapozitiv17

Moram pohvaliti mlade  in tudi vse tiste, ki jih naravovarstvo zanima za njihovo sodelovanje pri vseh dejavnostih, ki jih izvajamo.

Diapozitiv18

Iskrena hvala tudi vsem posameznikom, društvom, družinam, zvezam, zavodom za vso pomoč in prijazno sodelovanje.

Več o naših naravovarstvenih dejavnostih si lahko preberete na blogu »Slivniški naravoslovci«.

Diapozitiv19

Upam, da boste skupaj z mano vztrajali v prizadevanjih za ohranitev zdravega okolja.

Naj postane temeljit razmislek pred vsakim našim posegom v naravno okolje o tem, kakšne bodo posledice naših dejanj, ustaljen način našega delovanja.  Premislimo, ali obstaja kakšna boljša pot, primernejši način.

Povrnimo spoštovanje do vsakega in vsega.

 

Bukovje, 22. januar 2016

Varuhinja gorske narave

PD Slivnica pri Celju

 Renata Mastnak

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.