Slivniško jezero – raziskovalna naloga

Sva osmošolki Maksim Loknar in Maruša Maček in prihajava iz Osnovne šole Slivnica pri Celju. Z raziskovalno nalogo sva začeli pred enim letom na naravoslovnem dnevu ob Slivniškem jezeru.

     

Slivniško jezero je edina večja akumulacija vode na Kozjanskem. Življenje jezera se z leti spreminja. Opažamo manjšo zaraščenost z vodnimi rastlinami in manjšo raznovrstnost vodnih ptic. Želimo, da jezero čim bolj ohrani naravno podobo in v svojih mirnih delih nudi primerno okolje čim večjemu številu raznolikih rastlinskih in živalskih vrst. Od šole je oddaljeno le četrt ure hoje po pločniku in nam nudi bogato priložnost raziskovanja vodnega okolja. Če želimo naravo razumeti, jo moramo dobro poznati.

     

Želimo, da bi lokalni prebivalci bolje spoznali življenje jezera in tako smo za njih pripravili že razstave, članke v lokalnem časopisu, informativne plakate okoli jezera, poučne igre in učne poti. V osnovni šoli sedmošolci vsako leto izvedejo naravoslovni dan ob Slivniškem jezeru. Jezero dodatno raziskujejo v okviru izbirnih predmetov iz biologije in naravoslovnega krožka.

     

Podatke o jezeru in njegovem varovanju smo vključili na informativno tablo na Pesekih, v Vodnik planinsko rekreativne-učne poti S klopce na klopco in v interaktivno aplikacijo učne poti Vodna vila Oglajna vabi na potep. Leta 2016 smo učenci predmetne stopnje risali živalske in rastlinske vrste Slivniškega jezera in pripravili javno razstavo Življenje Slivniškega jezera v avli Kulturnega doma Gorica pri Slivnici. Za urjenje branja z razumevanjem vsako leto beremo besedilo o jezeru.

    

V najinem raziskovalnem delu sva si postavili tri cilje: želimo izvedeti več o Slivniškem jezeru, izdelati poučni filmček o Slivniškem jezeru in z anketo ugotoviti, ali se veča poznavanje Slivniškega jezera od šestega do devetega razreda v OŠ Slivnica pri Celju.

Z analizo podatkov raziskovanja poznavanja Slivniškega jezera med učenci predmetne stopnje sva ugotovili, da se njihovo poznavanje jezera iz leta v leto veča. Zaključujeva, da je tako zaradi vsakoletnega ponavljanja ter uvajanja in širjenja dejavnosti spoznavanja jezera.

Tudi sami želiva doprinesti k boljšemu poznavanju jezera, zato sva izdelali video posnetek, s katerim želiva jezero približati obiskovalcem. Želiva, da bi obiskovalci znali spoštovati mir in naravno okolje jezera, ki nudi dom številnim raznolikim bitjem.       Pa si ga poglejmo.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja