Drevesa so pesmi, ki jih zemlja piše nebu (G. K. Gibran)

V jeseni 2019 smo za Miklavžev sejem, ki je potekal konec novembra, pripravili sadike mladih domorodnih (avtohtonih) drevesc, ki smo jim dodali lepe misli in voščila za praznike in novo leto.

Zdaj spremljamo rast uspešno posajenih drevesc ponosnih lastnic 🙂

Sarino drevesce pogumno išče svoj prostor pod soncem.

Sarino drevesce

Ema je svoje presadila najprej v lonec, zdaj pa mu mora poiskati primerno mesto 🌳

Javorji so čudovita drevesa.

Maklen ali poljski javor doseže višino do 20 m. Je zelo spremenljiva žužkocvetna vrsta in tako ponuja radovednim opazovalkam/-cem vedno nova presenečenja 🤩 Najraje raste na rahlih, globokih, s humusom bogatih tleh na apnencu, kisla rastišča prenaša slabše. Dobro je prilagojen na sušo, čeprav ga večkrat najdemo tudi na vlažnih tleh. Cveti hkrati z olistanjem. Maklenov les je kakovosten in ker se dobro obdeluje in polira se uporablja za posebne izdelke in za izdelavo pip. Olupljene in posušene maklenove poganjke pa poznamo kot špale (špile) za klobase. Za njegovo saditev nam bodo zelo hvaležne 🐝 čebele. Ker prenese obrezovanje, ga lahko oblikujemo po svoje in tudi v živo mejo.

VIR: Brus, R.. Drevesne vrste na Slovenskem. Ljubljana. 2012.

ZANIMIVOSTI

In kaj pravi o čarobnih močeh drevesa 🧙‍♀️ Njena 🔮 pravi takole:

javor nam prinaša ❤️❤️❤️ in 💰 in doooolgooo življenje. Iz vej pa si lahko naredimo čarovno palico 🙃

Druidi – keltski duhovniki, ki so že pred tri tisoč leti neverjetno častili drevesa in jih obravnavali kot nekaj svetega so trdno verjeli, da je Naravo potrebno vedno razumeti in delati v njeno korist, ne proti njej. Verjeli so tudi, da drevesa izražajo posebne osebnostne značilnosti, ki se kažejo tudi v človekovi naravi.

Javor so pripisali ljudem rojenim od 11.4. do 20.4. in od 14.10. do 23.10. Odlikujejo jih izvirnost, ponos in inteligenca.

Rojeni v tem obdobju so precej izvirni, imajo bogato domišljijo, so ponosni, odločni in izredno inteligentni. So radovedni, vedno na preži za čim novim. Trudijo se pustiti dober vtis. So polni idej in vročekrvni.

Za ostale radovedne bralce in iskalce svojih svetih dreves …

Vsak potrebuje svoje drevo. Izberite si svoje. Pozanimajte se o njegovih lastnostih. Izberite mu primerno rastišče. Obljubim, drevo Vam ne bo nudilo le sence, tam boste vedno našli tudi zavetje, prostor za razmišljanje in oddih 🤗

Dragi Ema in Sara, vajinima drevesoma želim dolgo zdravo življenje 🙂

Zakaj posaditi drevo?

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja