Ptice okoli nas 2021

Akcije DOPPSa (Društvo za opazovanje ptic Slovenije), ki poteka vsako leto zadnji teden v januarju, se že več let udeležujemo tudi na naši šoli. Več poročil našega dela lahko najdete na tem blogu.

Tudi letos smo prejeli povabilo k sodelovanju in ker tega ne moremo opraviti skupaj v šoli, vas vljudno vabim, da si v tem tednu vzamete enkrat pol urice časa, s pomočjo letaka določite opažene ptice in izpolnite obrazec na spletni strani.

Kljub temu, da nismo v šoli, zabeležite, da ste učenci OŠ Slivnica pri Celju, razred, ki ga obiskujte in moje ime.

Pri opazovanju ptic vam želim veliko veselja, za opravljeno delo pa se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Za vaše lansko letno sodelovanje pa se vam lepo zahvaljujejo tudi na spletni strani DOPPSa in v reviji Svet ptic. Na moj elektronski naslov pa je prispel sledeč prijazen zapis:

Pozdravljeni,
zahvaljujoč Vam smo lani že dvanajsto leto zapored zbirali podatke o naših pogostejših vrstah ptic, ki se zadržujejo v bližini naših domov. Ti podatki so ključni, saj nam pokažejo vrste ptic, ki so potrebne naše pomoči in tiste, ki jim dani pogoji zelo ustrezajo. Na ta način lahko ukrepamo tam, kjer je to najbolj potrebno. Tudi letos vam bomo razkrili 10 najštevilčnejših ptic, ki ste jih opazovali v okolici svojega doma. Na prvem mestu je že mnogo let neomajno domači vrabec in tudi lansko leto ni bil nikakršna izjema. Na drugem mestu je lani pristala velika sinica, na tretjem pa je ostala siva vrana. Rezultati akcije Ptice okoli nas v letu 2020 (pdf)
Mladi raziskovalci narave
Akciji Ptice okoli nas se je v letu 2020 pridružilo kar 1027 ljudi. Kar nas še posebej razveseljuje je dejstvo, da ptice opazuje veliko število mladih, katere pa k opazovanju velikokrat spodbudijo prav v šoli ali vrtcu. V preštevanju ptic je tako sodelovalo 38 izobraževalnih ustanov, izmed katerih pa so po številu navdušenih učencev izstopale štiri in sicer Vrtec Tezno Maribor (56 učencev)OŠ Koper in OŠ Slivnica pri Celju (v vsakem po 37 učencev) in OŠ Ledina (36 učencev). Zahvaljujemo se vsem sodelujočim in upamo, da se bodo učenci s pticami srečali tudi v 2021. Več o rezultatih akcije v letu 2020 lahko preberete na naši spletni strani ptice.si.

Hvala za vaš trud in posredovane podatke. Upam, da bomo v čim večjem številu ptice okoli nas opazovali tudi v letu 2021.
Lep pozdrav,
Tilen Basle koordinator akcije Ptice okoli nas

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja