Zabava po kozjanskih gričkih

V septembru smo organizirali in izvedli  nagradno dvodnevno raziskovanje Zabava po kozjanskih gričkih za naše pridne mlade naravovarstvenike.

Zadnja leta smo z učenci v našem kraju Slivnica pri Celju in bližnji okolici v sodelovanju z lokalnimi društvi zasnovali vodno učno pot Voda je Dobrina in planinsko rekreativno učno pot s poudarkom na naravovarstvu S klopce na klopco. Letos pa smo se odločili pripraviti zabavno dvodnevno druženje v naravi in naše poti prekolesariti ali prehoditi.

S pomočjo lokalnih društev, prostovoljcev in gostoljubne Kozjanske domačije smo

14. in 15. septembra 2013,

preživeli takole:

Ob 9. uri smo se zbrali na Ramni plaži ob Slivniškem jezeru, kjer so nam člani Ribiške družina Voglajna razložili pravila ribiškega tekmovanja in nam omogočili, da svoje novo znanje tudi takoj preverimo.

Pot proti Kozjanski domačiji smo nadaljevali v dveh skupinah, po dveh poteh. Na daljšo so se odpravili s kolesi,

pohodniki pa so jo mahnili po krajši, markirani planinsko rekreativni učni poti S klopce na klopco.

Med potjo  so se oboji ustavljali ob znamenitostih in nanje že prej pripravljeni posamezniki, udeleženci, so jih predstavili skupini. Spregovorili so o Slivniškem jezeru, Ribiški družini Voglajna, kamninah in geografskih značilnostih Kozjanskega, Žusemskem gradu, vasi Žusem, s Heliosovo pomočjo obnovljenemu farovškem vodnjaku na Žusmu, zavarovani Zakoškovi lipi, stolpu Žusenek, etnologiji Zakoškove domačije, zanimivi soteski nad Škorniki, izviru mineralne vode v Dobrini, izvirih in črpališčih pitne vode v Hrastju, varovanju pitne vode, izviru Voglajne, lehnjakovih pragovih skritih v lepih kozjanskih bukovih gozdovih. V njih so pohodniki med potjo spoznavali in nabirali gobe, po travnikih pa zelišča za slasten domač čaj. Spregovorili  so tudi o naravovarstvenih ukrepih, ki morajo postati naša vsakdanja praksa, če želimo ohraniti vire pitne vode in uživati zdravo lokalno hrano.

Na Kozjanski domačiji smo počeli marsikaj.

Bila je ravno mednarodna noč netopirjev in srečneži kot smo, smo imeli priložnost obzirno opazovati stalna podnajemnika netopirja podkovnjaka  kozjanske muzejske hiše. Ob tem smo seveda spregovorili o življenju in varovanju te ogrožene simpatične in za naravno ravnovesje pomembne živalske vrste.

Opazovali smo tudi svetlobno onesnaženje in pozno v noč še zvezdno nebo s teleskopi.

K sreči je bilo med košarkarsko tekmo oblačno in skupen ogled tekme na velikem platnu v kleti Kozjanske domačije je bilo prav posebno doživetje.

Potem pa se je tudi zunaj zjasnilo, zato smo si ogledali nočno nebo. Veselo smo se družili – tudi prepevali in pekli krompir, hrenovke in jabolka ob tabornem ognju.

Posebna izkušnja je bila spanje v čebelnjaku.

Zjutraj nas je čakal fotolov z lovcem, ki se ga nismo uspeli udeležiti vsi (zaspanci so še malo poležali), smo pa pripravili palačinke in jih obilno mazali z našo slivovo marmelado ter si privoščili domač zeliščni čaj. V dopoldanskem času smo analizirali naše druženje, pripravili izboljšave, predloge in predstavitev za starše.

Starše smo povabili, da se nam pridružijo v nedeljo po kosilu. Po kratki predstavitvi dogajanja

smo se s svojimi starši v skupinah odpravili na orientacijsko raziskovanje Kozjanske domačije,

obujali spomine na stara kmečka opravila, orodja, si ogledali muzejsko tipično kozjansko hišo, njuna stalna prebivalca netopirja, se bosi sprehodili skozi zeliščni vrt,

posladkali z medom, raziskali bližnji gozd, poskusili določiti imena starim sortam jabolk in hrušk,zeliščem, čebelarskim pripomočkom in se pomerili v raznih igrah.Naše dvodnevno druženje ne bi mogli zaključiti lepše kot smo ga. Otroci, starši in ostali udeleženci nedeljskega druženja smo v tej čudoviti kozjanski naravi  skupaj prepevali slovenske narodne pesmi.

Vsi navdušeni, tako učenci kot starši, smo natrosili veliko novih idej, kako bi v bodoče še preživljali tako poučne, aktivne ter zabavne vikende.

Dogajalo se je še veliko drugega, kar pa bodo natančneje predstavili naši turistični podmladkarji v svoji ponudbi,  kako lahko mladi zabavno, aktivno in obenem tudi  poučno preživijo dva dni v našem domačem kraju.

Lahko pa si pogledate tudi nastali filmček :)

Predvsem ste pa vabljeni v našo družbo na potep Po kozjanskih gričkih!

Zahvala

Že ob načrtovanju se nam je zdelo, da bo to za prvič prevelik zalogaj. Da smo si tokrat zadale pretežko nalogo. Vseeno smo se zagrizle v izvedbo in verjele, da nam bo uspelo.

In nam je.

Skupaj nam je uspelo izvesti in doživeti enega tistih trenutkov v življenju, ki nam s soncem barva in s toplino greje kakšne »hladnejše in mračne« dni življenja.

Ne bi šlo brez vseh Vas, ki ste z dobro voljo in nesebičnim trudom  pripomogli k temu. Nehvaležna naloga je naštevati imena, ker se bojimo, da nenamerno koga ravno tako pomembnega ne pozabimo omeniti. Upamo, da se nam ne pripeti, če pa se nam vseeno, nas pa le pocukajte J

Res iskrena hvala za pomoč:

Ribiški družini Voglajna, še posebej potrpežljivemu Janku Plahuta, ki vsem našim idejam vedno pomaga do uresničitve in mladinskemu mentorju Branku Brečko, družini Polenšek za nepozabno kosilo na Ramni plaži s slastnim sladkim presenečenjem po njem (njami J), Bojanu Guček, ki nam je za dva dni prijazno odstopil Kozjansko domačijo, ravnateljici, hišniku, kuharicam OŠ Slivnica pri Celju za vso podporo in pomoč pri izvedbi, Metki Bevc za pogostitev na Sv. Heleni, fotografiranje, udeležbo in objavo na spletni strani šole, Saši Jagodič za odlično vodenje kolesarjev, Ivanu Škrlec in Matjažu Ledinek za fotodokumentiranje dogajanja, spremljanje učencev in ostalo pomoč pri izvajanju aktivnosti, Danici Recko iz turističnega društva Izviri Dobrina za potešitev žeje kolesarjev pri farovškem vodnjaku na Žusmu in njihovo pogostitev ter predstavitev znamenitosti kraja v Dobrini,  Alenki Polenšek za astronomski večer in potrpežljivo »nevemokolikokratno« razlago zvezdnega neba. Nini, Manci, Nuši in Neži iz PD Slivnica pri Celju za planinsko vzdušje ob večernem tabornem ognju, Slovenski košarkarski ekipi za napeto tekmo in zmago, Gregu Voga za organizacijo in izvedbo fotolova, Matiji in Ivanki Koštomaj za degustacijo čebeljih pridelkov in pomoč pri nedeljski orientaciji, Darinki in Martini za nedeljsko pomoč v kuhinji, prijaznim mladim raziskovalcem kolesarjem in pohodnikom, varovalcem netopirjev in zvezdnega neba, gobarjem, ribičem, lokalnim turističnim vodnikom, kuharjem slastnih palačink, kompota in marmelade, poročevalcem (ja, vse to pa še kaj so bili v teh dveh dneh naši učenci) in hvala vsem staršem in ostalim obiskovalcem, ki ste v nedeljo vztrajali, uživali, se igrali in prepevali z nami na Kozjanski domačiji.

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja