Je tradicionalni slovenski zajtrk priporočljiv tudi na planinskih potepanjih?
V petek, 21. novembra 2014, smo se planinci po tradicionalnem zajtrku pogovarjali o prehrani v gorah. S pomočjo Planinske šole smo se seznanili s priporočili planincem, kako se pravilno prehranjevati na planinskih pohodih, zraven pa razmišljali, kako v zdravo prehrano tudi na poti vključiti lokalno pridelane pridelke.
Pa pojdimo tokrat na kuharsko-planinski potep.
Najprej smo v nahrbtniku iskali železno rezervo 🙂
Potem smo se pogovorili o v nahrbtniku najdenih živilih: so priporočljiva, zdrava, primerna, zakaj ja/ne, kaj bi bilo dobro/bolje, na kaj moramo še posebej paziti … in česa nam zagotovo ni potrebno vzeti s seboj na pot.
Ker pa nam čas tokrat ni dopuščal potepanja, smo pa kar v učilnici opravili vsaj najlepši del vsakega pohoda … malico 😉
Po svojem receptu smo izdelali energijske ploščice.
Pripravili smo si:
segreli smo
maslo, med, rjavi sladkor in temno čokolado.
Primešali še kosmiče, kokosovo moko, sezam, laneno in sončnično seme, cimet …
prelili s staljenimi sestavinami in
dobro premešali. Zdaj bi morali maso na pladnju oblikovati v pravokotnik in ga po najmanj dveh urah hlajenja(dveh urah!!! ?!? :() razrezati na ploščice.
Ja … kdo bo pa čakal vsaj dve uri (??) … pa smo si pomagali kar z modelčki in upali, da bodo ploščice tako prej uporabne :))
No … res potrebujejo (verjetno ;)) vsaj dve uri hlajenja, ampak … za pojest so bile pa tudi že veeeeliiikoo prej 🙂
in
… bile so … njami … več kot odlične :))
Se nam je zdelo že vmes, da čokolade bi pa lahko bilo zagotovo še vsaj enkrat več … bomo drugič recept malo “popravili“.
Za ta bolj resen del učenja pa izračunali še moč, ki nam jo da takšna ploščica, oziroma, do katere izmed klopc pridemo z enim takšnim prigrizkom peš ali pa s kolesom.
Priporočamo uporabo domačih krhljev, suhega sadja, medu, takšnih in drugačnih jedrc. Šlo bi tudi brez dodanega rjavega sladkorja. Skratka …
zagotovo jih bomo pripravili še večkrat in absolutno jih je treba preizkusiti še tudi na terenu. Počakamo na kakšen lep sončen dan pa jo mahnemo spet kam na potep. Čaka nas še resno delo … preizkus nove malice … do takrat pa zbiramo predloge za originalno ime teh naših “ne-kar-enih-pač-pa-več-kot-odličnih-energijskih-ploščic” :))